

Του Ονασαγόρα
Με έκτακτη προσθήκη στην ατζέντα το θέμα των νέων γεωτρήσεων του Γιαβούζ συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο. Όπως ακούω από πηγή μου στο Λόφο, ο Νίκαρος έχει έναν και μοναδικό στόχο γι’ αυτό το θέμα, «την έκδοση μιας κοινής δήλωσης-ανακοίνωσης όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για καταδίκη των τουρκικών ενεργειών και επίδειξη της ενότητας και της αποφασιστικότητας μας για αντιμετώπιση των νέων τουρκικών απειλών».
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η συνεδρία θα κυλήσει ήρεμα και χωρίς εντάσεις. Τα όσα σας έγραφα χθες για «μανικωμένους» πολιτικούς αρχηγούς και για έντονο πυρ ομαδόν προς το Νίκαρο και τις επιλογές του, ισχύουν.
Υπάρχει όμως σκεπτικισμός μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν και δεν αποκλείεται να διαφανεί και διάσταση απόψεων μεταξύ των κομμάτων και ανταλλαγή πυρών μεταξύ πολιτικών αρχηγών.
Είναι γνωστό πως τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου επιμένουν σε σκληρή γραμμή κατά της Τουρκίας. Θέση που ασπάζεται αλλά με πιο ήπιες αντιδράσεις και ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση. Το ΑΚΕΛ από την άλλη ενώ κατηγορεί την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της, εν μέρη τις δικαιολογεί με τη συνεχή αναφορά του στην πηγή του προβλήματος που θεωρεί πως είναι το άλυτο Κυπριακό. Όπως υποστήριζε χθες γνωστός πολιτικός σε πηγαδάκι με πολιτικούς και δημοσιογράφους, «πρόκειται για λανθασμένη αντίληψη η οποία μπορεί εν μέρει να δημιουργεί την εντύπωση στους οπαδούς του ΑΚΕΛ ότι για τη μη λύση ευθύνεται ο Αναστασιάδης, από την άλλη όμως δίνει συγχωροχάρτι στην Τουρκία η οποία ευθύνεται αποκλειστικά και για τη μη λύση του Κυπριακού και για τις νέες προκλήσεις και την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκτός κι αν το ΑΚΕΛ θεωρεί πως δικαιωματικά μπορεί να συμπεριφέρεται η Τουρκία ως ο νταής της περιοχής επειδή το Κυπριακό δεν έχει λυθεί έστω και με δική μας υπαιτιότητα, η οποία πουθενά δεν υπάρχει ούτε κατεγραμμένη, ούτε άλλοι το υποστηρίζουν εκτός από την τουρκική πλευρά και το ΑΚΕΛ».
Η θέση του πολιτικού ως αναμενόταν προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και όπως ανέφερε κάποιος από τους παριστάμενους, ήταν μια μικρογραφία του τι αναμένεται να ακολουθήσει στο Εθνικό Συμβούλιο. Για να ακουστεί άλλος από την παρέα να σημειώνει: «Το θέμα είναι να έχουμε κατάληξη σε συμπεράσματα και συναποφάσεις και να μην μας χωρίζουν τα βασικά για τα οποία προσπαθούμε να πείσουμε όλο τον υπόλοιπο κόσμο».Για να δούμε τι θα ακούσουμε σήμερα στις δηλώσεις μετά το Εθνικό Συμβούλιο...
Σε ό,τι αφορά την ουσία της νέας τουρκικής επέμβασης στην ΑΟΖ που σήμανε καμπανάκι και στον Λόφο και στο ΥΠΕΞ, μαθαίνω πως από χθες έχουν γίνει αρκετές ενέργειες και αναμένονται εξελίξεις. Απ’ όσα μαθαίνω υπήρξε ήδη επαφή με την ΕΕ και αναμένονται σύντομα εξελίξεις ενώ υπάρχει και ανοιχτή γραμμή με τη Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες δύο χώρες. Με την Γαλλία η εποικοινωνία έγινε σε δύο μάλιστα επίπεδα ενώ αναμενόταν επικοινωνία και σε τρίτο επίπεδο η οποία ίσως να έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
Εκτός από επίσημη τοποθέτηση της ΕΕ και την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων η Λευκωσία αναμένει και δηλώσεις από αρχηγούς κρατών, όχι μόνο εντός της ΕΕ, οι οποίες ενδεχομένως να γίνουν ακόμα και σήμερα. Όπως άκουσα ο Νίκαρος έκανε τρια σημαντικά τηλεφωνήματα προς αυτή τη κατεύθυνση.
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.